Sala RAP

Ce este psihodrama?

Psihodrama este o metodă de psihoterapie adresată grupului, care explorează prin acţiune diverse aspecte ale existenţei umane. Aceasta este foarte eficientă în lucrul cu conflictele interioare, interpersonale, cu traumele, anxietatea, transpunerea situaţiilor neelucidate în acţiune. Tehnicile sale sunt bazate pe schimbul de rol, dublul, solilocviul, oglinda, metafora corporală sau proiecţia în viitor, care permit explorarea propriei persoane prin alte modalităţi decât cea exclusiv verbală. Prin acestea intrăm în contact cu propriile resurse de creativitate şi spontaneitate devenind mai apţi pentru o adaptare creativă la cerinţele vieţii de zi cu zi.
Metoda are impact atât asupra vieţii interne a persoanei, cât şi asupra relaţiilor în care aceasta este implicată. Conceptele de bază ale teoriei moreniene sunt teoria rolurilor, spontaneitatea şi creativitatea, dinamica şi fenomenele de grup, etc.

Cui se adresează acest curs ?

• Specialiştilor în domeniu : psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, sociologi,educatori, învăţători, profesori, filosofi, teologi, traineri, actori etc.
• Oricărei persoane care doreşte o îmbunătăţire a imaginii de sine, a comunicării cu ceilalţi, rezolvarea conflictelor personale

După parcurgerea acestui curs veţi putea conştientiza:

• Ce roluri aveţi în relaţiile interpersonale
• Care sunt efectele relaţionării voastre cu ceilalţi
• Ce vă motivează comportamentele
• Care vă este background-ul personal
• Care vă sunt capacităţile şi limitele personale
• Cum puteţi gestiona eficient conflictele interpersonale
• Care este modalitatea în care functionaţi atât voi cât şi ceilalţi


Andreea van Peer-Pop, psiholog clinician autonom, psihoterapeut în terapie cognitiv comportamentală autonom. Formări în psihodramă, intervenţie psihologică în tulburări emoţionale şi de comportament, dramaterapie, mindfullness, intervenţie în cuplu.


Adonis Bunghis, psiholog, psihoterapeut, trainer de dezvoltare personală şi coaching, cadru universitar, formator de formatori. Formări în psihodramă, terapie de familie, psihoterapie pozitivă, terapie cognitiv-comportamentală, NLP Kutchera, psihanaliză.


Coordonatorii workshopului sunt psihoterapeuţi acreditaţi de Societatea de Psihodramă Jacob Levi Moreno. SPJLM este membră fondatoare a Federaţiei Române de Psihoterapie (FRP), acreditată de Colegiul Psihologilor din România (CPR), membră a Psychodrama Institut für Europa -PIfE şi a Federation of European Psychodrama Training Organizations – FEPTO, Colegiul Psihologilor European.

RAP – rezidențe, ateliere, public este un program cultural derulat de Centrul Național al Dansului București în parteneriat cu Asociația Colectiv A, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Centrul Național al Dansului – București (CNDB) este singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan. Statutul său de instituție de spectacole dar și de finanțator al coregrafiei contemporane, face din CNDB o instituție singulară și vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România. CNDB încurajează cercetarea, experimentul și inovația în câmpul practicilor și teoriilor din arta contemporană și contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecției și dezbaterii.

Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune și le susține în România și în străinătate. Principalele obiective al asociației sunt realizarea festivalului internațional Temps d’Images și coordonarea proiectului La Terenuri. Pe lângă aceste proiecte, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale prin workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice ș.a.m.d.